Indo Rockers
Welcome to Indo Rockers forum!

Please Login to view the full version of the forum
or click on Register if you haven't already!
it will only take 1-2 mins and remove ads.

Thank you :)




Problem Logging in?

[ We Are One ]


You are not connected. Please login or register

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

1 The History of Melbourne Shuffle on Sun 27 Mar 2011, 17:27

fijea

avatar
Admin
Admin
The Melbourne Shuffle (also known as Rocking as its oldskool style) is a rave and club dance that originated in the late 1980s in the underground rave music scene in Melbourne, Australia. The basic movements in the dance are a fast heel-and-toe action with a style suitable for various types of electronic music. Some variants incorporate arm movements. People who dance the shuffle are often referred to as rockers, due in part to the popularity of shuffling to rock music in the early 90's.
_________________

Melbourne Shuffle info page
The Melbourne shuffle is a style of dance, which originated in the late 1980s in the Melbourne underground scene. The basic movements in the dance are a fast heel-and-toe action with a style suitable for various types of electronic music. Some variants incorporate arm movements.

History
The Melbourne shuffle was one of several dances that emerged during the acid house era around 1990. Although the precise origin of the style is unknown, it does bear a resemblance to earlier jazz dance styles.

Late 1980s to early 1990s
The Melbourne shuffle begins to emerge as a distinct dance, incorporating more hand movement than previous styles. Early footage of the style exists from a night on the 31st of August 1991 at the Sarah Sands Hotel in Melbourne. Techno music was gradually replaced with trance music and house music.

Mid to late 1990s
A number of videos documenting the style during this era exist as the style increased in popularity. There are many variations of this dance but the main heel to toe movement remained the key motion giving it the term "the Melbourne shuffle".

2000 - Present
Dancing style returns to more "on the spot" with less hand movement. A significant point in the evolution of the Melbourne Shuffle.

In 2006 with the emergence of YouTube, dancers internationally now contribute to the Shuffle online, posting their own versions and learning from others.

Music
The music that early Melbourne shufflers danced to was house music and acid house in the late 1980s. In the early 1990s, as trance music became popular, the dancing style changed to a glide. It regressed to the previous style when minimal house came in. In 2007, the music that Melbourne shufflers typically listen to are hard trance, hardstyle, jumpstyle, hard house, psytrance, breakbeat, drum and bass, tribal house and Techno. Although the shuffle dance style could be performed to any genre of music, there is a preference for the 130-150 bpm hardstyle.

Dancing
Today known as "shuffling" to the Melbourne locals, the name "Melbourne shuffle" has been derived from overseas DJs, party goers, visitors and the media trying to describe this phenomenon. The Age referred to it as looking like "a cross between the chicken dance and a foot stomping robot" to the untrained eye, but locals have simply called it the "shuffle" since 1992.

Some dancers sprinkle talcum powder on the floor beneath their feet to help them glide more easily, some including 360 degree spins or jumps into their moves.

Media
The Melbourne shuffle dance style has remained relatively underground since its birth in the late 80s and early 90s. The term "Melbourne shuffle" was recorded in the media when Sonic Animation's Rupert Keiller was interviewed by rage, an all night Australian music TV show. The interviewer asked Rupert what his unique style of dance was and the reply was "the Melbourne Shuffle". In December of 2002 The Age, an Australian newspaper, made mention of the term in a front page article, attempting to illustrate what the popular Melbourne Shuffle was for the first time to the mainstream public.
The shuffle has spread to Malaysia and there have been "Shuffle Competitions" held in Malaysia. Shufflers have taken their art form and self-expressive dance style overseas and are a regular sight to be seen at rave parties in the UK, Germany, Malaysia and Thailand. The internet has also been a factor in spreading knowledge and interest in the shuffle. A documentary on the topic entitled Melbourne Shuffler was in production during 2004-2005 and was recently released in late 2005 on DVD.
thedancemoves.com

Originally posted by B*A*R*U

Intinya tiap orang bebas mau shuffle dengan style apapun, tapi perlu di ingat melbourne shuffle itu rave dance yang lahir dari music harddance (hardtrance, hardtechno, hardstyle) dan itu merupakan underground culture nya melbourne. jadi sblom semuanya pada mau belajar shuffle harus tau sejarahnya dulu. karena melbourne shuffle itu merupakan culture (budaya) jadi kita harus menghargai dan menjaga keasliannya, sama aja seperti budaya kita kalau di tiru oleh orang lain atau negara lain pasti kita mengharapkan budaya tersebut di implementasikan sesuai dengan aslinya kan. Ngga mungkin kan tari kecak bali pake lagu daerah aceh, demikian pula lah melbourne shuffle. Mudah2an bro2 sekalian pada memahami itu semua.



Last edited by fijea on Wed 25 Jul 2012, 21:10; edited 2 times in total

http://www.fijea.com

2 Re: The History of Melbourne Shuffle on Sun 27 Mar 2011, 23:10

AdhitManifesto

avatar
Moderator
Moderator
nice history fijea :P

semoga orang yg baca ini bisa dapet ilmu dan pengetahuan yg bermanfaat tentang The Melbourne Shuffle

3 Re: The History of Melbourne Shuffle on Mon 28 Mar 2011, 21:07

bagasUR

avatar
Rocker
Rocker
wah abang fijea di translate dong, gue gak tau artinya :hiks:

http://twitter.com/bagasnas

4 Re: The History of Melbourne Shuffle on Tue 29 Mar 2011, 06:44

fijea

avatar
Admin
Admin
Nanti yah coba pelan-pelan gw translate in kl lg senggang heheh


_________________

http://www.fijea.com

5 Re: The History of Melbourne Shuffle on Thu 31 Mar 2011, 14:42

AdhitManifesto

avatar
Moderator
Moderator
bagasUR wrote:wah abang fijea di translate dong, gue gak tau artinya :hiks:

ditranslate digoogle kan bisa gas

6 Re: The History of Melbourne Shuffle on Thu 31 Mar 2011, 20:34

IvalRaverz

avatar
Rocker
Rocker
keren bro, artinya dalem hahahaha :D

7 Re: The History of Melbourne Shuffle on Tue 05 Apr 2011, 23:23

fijea

avatar
Admin
Admin
AdhityaSHFL wrote:
bagasUR wrote:wah abang fijea di translate dong, gue gak tau artinya :hiks:

ditranslate digoogle kan bisa gas
nih versi google nya: translated :stars:


_________________

http://www.fijea.com

8 Re: The History of Melbourne Shuffle on Mon 18 Apr 2011, 15:16

GeorbySHFL

avatar
Member
Member
IvalRaverz wrote:keren bro, artinya dalem hahahaha :D


Kok artinya dalem ?
Orang panjang gitu juga val , masa cuma DALEM :hihi: :?:

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001461075284

9 Re: The History of Melbourne Shuffle on Fri 22 Apr 2011, 01:13

bandidoz

avatar
Rocker
Rocker
ah perasaan dulu cuma di bilang "dancing".. haha
Hm... cuma karena beat/ tune musik nya lama2x tambah keras dan cepet, dance nya juga berubah alias "evolution"... kalo engga salah sejarah shuffle sendiri ada di Melbourne Shuffler DVD documentary deh, cari aja mungkin ada di glodok (wkwkw)

10 Re: The History of Melbourne Shuffle on Fri 22 Apr 2011, 02:56

fijea

avatar
Admin
Admin
bandidoz wrote:ah perasaan dulu cuma di bilang "dancing".. haha
Hm... cuma karena beat/ tune musik nya lama2x tambah keras dan cepet, dance nya juga berubah alias "evolution"... kalo engga salah sejarah shuffle sendiri ada di Melbourne Shuffler DVD documentary deh, cari aja mungkin ada di glodok (wkwkw)

iya ada bro..sampe dikasi tau juga koq penemu running man segala macem.. xP
hooh dulu sebutannya cuma dancing / raving..heheh..
gw diceritain tmn gw yg udah shuffle dr 2005..gw sndr baru mulai 2009 soalnya.. :> heheh


_________________

http://www.fijea.com

11 Re: The History of Melbourne Shuffle on Sun 24 Apr 2011, 00:10

bandidoz

avatar
Rocker
Rocker
haha.... sapa tuh penemu running man style? bukannya MC HAMMER? "can't touch this... dam dam dam..."

;P

12 Re: The History of Melbourne Shuffle on Sun 01 May 2011, 01:44

Guest

avatar
Guest
bagasUR wrote:wah abang fijea di translate dong, gue gak tau artinya :hiks:

wahahaha gaaas gas. RETWEET DEH INI MAH KALO IBARAT TWITTER hahaha.. ngakak baca respon lu. hahaha (no offense) :P


sebenernya masih ragu kalo australia sebagai penemunya. yang hebat itu yang pencipta shuffle sebelum dia teledor sampe ngilangin shuffle dan ditemuin sama orang aussie. mungkin aja penciptanya orang ciputat atau bojong kenyot. ya ga? (just kidding) :P xP

13 Re: The History of Melbourne Shuffle on Sun 01 May 2011, 01:49

fijea

avatar
Admin
Admin
Translated version.

@DJCrimp
stay on topic yah bro..jangan dibiasain double post..
tlg dibaca forum rules nya biar enak sama member yang lain juga..thanks..


_________________

http://www.fijea.com

14 Re: The History of Melbourne Shuffle on Tue 02 Aug 2011, 22:18

AbyTS

avatar
Member
Member
wah bagus nih ceritanya,tadinya sih gak ngerti soalnya bahasa inggris,eh pas translate google ternyata baru ngerti ;P

15 Re: The History of Melbourne Shuffle on Mon 08 Aug 2011, 11:52

Kepala.Hansip

avatar
Moderator
Moderator
gw ijin kopas buat arsip komunitas b.s.d.c di web ia buat page 1 lo jes


oia kalo bisa main ke bsdc.tk (blog web nya)
tolong di koreksi kalo translate dan resume gw disana ada yg g sesuai biar bisa di update)

tar gw juga mau masukkin klasifikasi style shuffle itu sendiri.

16 Re: The History of Melbourne Shuffle on Mon 08 Aug 2011, 17:30

SymphoniCrical

avatar
Hard Rocker
Hard Rocker
Abiis baca yang ditranslate ama google , lumayan juga sih artinya biarpun ngaco ngaco !

Makasih bro udah di share history melbourne shuffle !

http://soundcloud.com/dj-fahmi-ramadhan

17 Re: The History of Melbourne Shuffle on Tue 09 Aug 2011, 02:31

fijea

avatar
Admin
Admin
Kepala.Hansip wrote:gw ijin kopas buat arsip komunitas b.s.d.c di web ia buat page 1 lo jes


oia kalo bisa main ke bsdc.tk (blog web nya)
tolong di koreksi kalo translate dan resume gw disana ada yg g sesuai biar bisa di update)

tar gw juga mau masukkin klasifikasi style shuffle itu sendiri.
sipp! :thumbup:

gw abis main" nih ke blog lo Ky heheh..
keren keren! :D


_________________

http://www.fijea.com

18 Re: The History of Melbourne Shuffle on Wed 10 Aug 2011, 04:16

Kepala.Hansip

avatar
Moderator
Moderator
hehe belum gw tambah style clasifikasi nya tu jes makanya belum di update ama admin blog grup hahah

tar menyusul hehehe

19 Re: The History of Melbourne Shuffle on Fri 12 Aug 2011, 16:16

BerdayGio

avatar
Rocker
Rocker
Hmm. gue baru tau historynya begitu... Keren juga :D thanks for the info

20 Re: The History of Melbourne Shuffle on Sat 13 Aug 2011, 07:43

Evolution

avatar
Hard Rocker
Hard Rocker
nice history broo

http://www.anotherevermore.co.cc

21 Re: The History of Melbourne Shuffle on Sun 09 Oct 2011, 16:37

RC

avatar
Rocker
Rocker
Wah mantep dah jas...
dapet dari mana ini ?
hahaha gw jadi makin ngerti TTG shuffle :thumbup: :thumbup:

22 Re: The History of Melbourne Shuffle on Tue 08 Nov 2011, 23:09

fijea

avatar
Admin
Admin
itu ada sumbernya :p
wikipedia juga ada heheh..
sbnrnya sejarahnya udah kesebar dimana-mana cuma sedikit yang interest buat baca heheh..
btw updated! :)


_________________

http://www.fijea.com

23 Re: The History of Melbourne Shuffle on Mon 14 Nov 2011, 17:16

Rezt

avatar
Hard Rocker
Hard Rocker
masih agak ngambang nih bro, tapi lumayan nambang buat pegangan .hehe nice :)

https://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1851767968

24 Re: The History of Melbourne Shuffle on Thu 29 Dec 2011, 22:57

St.Lucian

avatar
Rocker
Rocker
akhirnya gue tau sejarah dari melb shuffle , terus belajar xP

25 Re: The History of Melbourne Shuffle on Wed 08 Feb 2012, 15:08

yogaaditya

avatar
Newbie
Newbie
ajarin suffle dunk..
kumpul mna ajha weee??? O_O

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum

 

Free forum | © PunBB | Free forum support | Report an abuse | Free forum